A KMT a Komplex Mozgásterápia rövidítése. A módszer Carl Delecato nevéhez fűzödik, Kulcsár Mihályné Panni néni dolgozta át, a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására ajánlja, ezt a fejlesztési formát.

A fejlesztés, a gyermek játékos felmérésével kezdődik. Ennek eredménye alapján állítok össze egy, a gyermek fejlettségi szintjének megfelelő mozgássort, ami a betanítása után, otthoni gyakorlást igényel a szülővel, „home trainig” jelleggel. Egy átlagos feladatsor 8-13 gyakorlatot tartalmaz, melyek az elemi mozgások összerendezésére fókuszálnak. Nagyon sokszor azt a visszajelzést kapom, hogy a gyakorlatok hasonlítanak egyes jógamozdulatokhoz. 🙂 Egy ilyen feladatsor végrehajtása nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. A hatásos fejlesztéshez átlagosan egy hónapon keresztül, lehetőleg minden nap – de minimum hetente 4x kell gyakorolni. A gyakorlatsort nem csak a gyermeknek, hanem a szülőnek is betanítom, hiszen ő fog otthon a gyermekével gyakorolni. Amikor eltelik egy hónap gyakorlás, ismét konzultálunk és új gyakorlasor kerül összeállításra, a gyermek fejlettségi szintjéhez és egyéni szükségleteihez igazodva.

Ez a terápia ONLINE IS nagyszerűen működik, az ország minden ponjáról, sőt, külföldről is „járnak” hozzám gyerekek. A konzultációkat kamerával, Skypon szoktuk kivitelezni. Nagyon jó hangulatban szoktak telni ezek az alkalmak is. 🙂

Ezentúl, ha úgy látom, szükség van rá, játékos, részképesség fejlesztő feladatokat is szoktam küldeni a gyerekeknek.

A kapcsolatot folyamatosan tartom a szülőkkel, bármilyen felmerülő kérdés, nehézség kapcsán (a konzultációk között is). Videót is szoktam kapni a gyakorlási folyamatról, így vissza tudok jelezni a szülőknek, el tudom látni őket hasznos tanácsokkal.

Egy átlagos terápia 8-12 hónapon át tart.

Erről a terápiáról még egyszer szeretném hansúlyozni, hogy nagy eláhatározottsságot igényel, az otthoni gyakorlás miatt. A gyakorlatok napirendbe történő építéséről, a gyermek motiválásáról természetesen minden hasznos információt megosztok a szülőkkel. A terápia előnye, hogy nagyon hatékony és minimális az eszközigénye. Amennyiben ez a fajta fejlesztés nem ideális a család számára, más módszert ajánlok.

Kiknek, milyen tünetek esetén ajánlom a KMT-t?

Ezt a típusú fejlesztést 4,5 éves kortól ajánlom (akár 100 éves korig :), az alábbi problémák esetén: magatartási nehézségek (hisztik, dühkitörések), beilleszkedési nehézségek, bizonytalan mozgáskoordináció, mozgásfejlődésbeli elmaradások, bizonytalan egyensúlyérzék, megkésett beszédfejlődés, megkésett vagy kialakulatlan szobatisztaság (3 éves kor után), figyelemi problémák, koncentrációs nehézségek, túlmozgásos tünetek, diszek (diszkalkulia, diszgárfia, diszlexia).

Lukács-Tóth Boglárka