Miért válogat a gyerekem?

Nagyon sokszor halljuk, hogy a mozgás és az egészséges étkezés elengedhetetlen a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A gyermekkorban megtanult étkezési szokások meghatározzák a későbbi felnőttkori szokásokat. Nem utolsó sorban az egészségesen étkező gyermekek aktívabbak, jobban tudnak teljesíteni és motiváltabbak az óvodában és az iskolában. Sok kutatás folyik arról napjainkban, hogy a táplálkozás befolyásolja a gyermekek idegrenszeri érését. A nem megfelelő minősésű és mennyiségű táplálék, és a diagnisztizálatlan ételallergiák magatartási zavarokat és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

Azt is tapasztaljuk, hogy egyre gyakoribb jelenség, hogy válogatósak a gyerekek. A gyerekek válogatósságát sok fejlődési faktor befolyásolja (pl.: szenzorosság, autizmus, rágási- és nyelési nehézség). De az is meglehet, hogy csupán a kialakított szokásrendszer igénylene néhány apróbb változtatást.

Van olyan helyzet is, amikor látszólag minden tényező adott lenne, de valamiért még sem működnek jól a dolgok…

Otthon már minden lehetséges eszközt és módszert kipróbált a család, és egyszerűen nem értik, miért nem működnek jól az evéshelyzetek. Nem feltétlen azért alakul ki a nehézség, mert bárki elrontott volna bármit! Ezekben az esetekben nagyon sokat segíthet egy olyan objektív külső szemlélő, aki szaktudásának köszönhetően felfedezhet olyan mögöttes okokat, amire nem is gondolna a család. Hiszen könnyen kialakulhat egy kedvezőtlen körforgás: a gyermek válogat, nem eszik vagy keveset eszik, a szülő ettől ideges lesz és az egész helyzet egy negatív spirálba kerül.

A Stanford University-n és a Budapesti Korai Fejlesztőközpontban szerzett tudásanyagommal és az eddigi munkáim során szerzett gyakorlati tapasztalataimmal szeretnék segíteni a családoknak megtalálni a megoldáshoz, fejlődéshez vezető utat.

Nem vagyok dietetikus, sem orvos, ezért nem fogok tudni mintaétrendet adni, segíteni a gyermeknek lefogyni, vagy megtalálni a megfelelő összetételű tápszert.

A folyamatok soránt gyermekdietetikusokkal és pszichológussal is szoros együttműködésben dolgozok.

A gyermek helyes étkezése és tápanyagbevitele elengedhetetlen a gyermek egészséges fejlődéséhez. Ha ezen a területen nehézséget tapasztal a szülő, mindenképpen azt javaslom, hogy mihamarabb kérjen segítséget kompetens szakembertől!

Etetésterápiás tanácsadás lépései:

  1. Anamnézis felvétele
  2. Étkezési napló és videó felvétele, eredmények és tapasztalatok kiértékelése
  3. Online konzultáció, tanácsadás (közösen kijelölt gyakorisággal)

CET (Közép-Európai) időzónán kívüli időpontfoglalás csak az utravalofejleszto@gmail.com e-mail címen keresztül lehetséges.

Mielőtt időpontot foglalnál, kérlek olvasd el és tartsd tiszteletben a lemondási feltételeket, ezzel is megtisztelve egymás értékes idejét.