Miért válogat a gyerekem?

Nagyon sokszor halljuk, hogy a mozgás és az egészséges étkezés elengedhetetlen a gyermek kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Sőt mi több, szerepet játszik az idegrenszer érésében, és kihat a gyermek jövöjére. Viszont az óriási információáradatból nagyon nehéz kiszűrni, hogy merre és HOGYAN induljunk el ezen az úton. Arra bárki rá tud keresni a Googleben, hogy melyek a legtöbb vitamint tartalmazó gyümölcsök, vagy hol lehet teljes kiőrlésű pogácsát venni… De HOGYAN etessük azt meg gyermekünkkel?

Az általam kialakított fejlesztőfolyamat során nagyon fontosnak tartom, hogy beszélgessünk erről a témáról, a szülőkkel folytatott kozultációk során.

A Stanford University-n és a Budapesti Korai Fejlesztőközpontban is végeztem a gyermekek táplálkozásávával, etetésterápiájával kapcsolatos tanfolyamokat.

Azonban szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sietetikus, sem orvos, ezért nem fogok tudni mintaétrendet adni, segíteni a gyermekének lefogyni, vagy megtalálni a megfelelő összetételű tápszert.

Amiben segíteni tudok: gyógypedagógiai szemléletű etetésterápiás konzultáció, ami egy tanácsadás jellegű konzultációsorozat a gyermekben zajló folyamatok megértése érdekében, tippekkel, tanácsokkal, játékos módszerekkel.

Azt hiszem, nagyon gyakran hallja ezeket a mondatokat gyermekétől:

„Fúj, ezt nem szeretem!” „Az ovis kaja finomabb!” „Ezt nem fogom megenni!”

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a fent említett mondatok mögött sok esetben nem feltétlenül a gyermek hisztije, „kényessége” áll. Szeretném a szülőket ellátni hasznos tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnak reagálni a fent említett helyzetekre, valamint mi állhat a gyermek reakciója mögött.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az egészséges életmód megalapozása és kialakítása a gyermeknevelés része. Akár csak az élet más területein, a szülői minta követendő a gyermek számára, tehát leginkább akkor lehetünk hitelesek és hatékonyak, ha mi magunk is egészségesen élünk. A gyermekkorban megtanult étkezési szokások meghatározzák a későbbi felnőttkori szokásokat. Nem utolsó sorban az egészségesen étkező gyermekek aktívabbak, jobban tudnak teljesíteni és motiváltabbak az óvodában és az iskolában.

Nagyon sok kutatás folyik arról napjainkban, hogy a táplálkozás befolyásolja a gyermekek idegrenszeri érését. A nem megfelelő minősésű és mennyiségű táplálék, és a diagnisztizálatlan ételallergiák magatartási zavarokat és egészségügyi problémákat is okozhatnak.

A folyamatok soránt gyermekdietetikusokkal is szoros együttműködésben dolgozok.

A gyermek helyes étkezése és tápanyagbevitele elengedhetetlen. Ha ezen a területen nehézséget tapasztal, kérjen segítséget kompetens szakembertől!